Rivas als werkgever Ervaringen Met goed voedingsadvies kun je echt het verschil maken

"Met goed voedingsadvies kun je echt het verschil maken"

Frans Van Der Putten
‘Je maakt je eigen baan,’ zegt Frans van der Putten. Ruim 20 jaar is Frans diëtist bij het Expertisecentrum van Rivas. ‘Dat vind ik het grote voordeel aan werken bij Rivas. Dankzij al die verschillende takken van zorg kun je overal heel makkelijk meekijken. En als je iets ontdekt wat je leuk lijkt, dan krijg je vaak ook de kans om je een bepaald onderwerp eigen te maken.’

Actief in de hele zorgketen

Frans is als diëtist van alle markten thuis. Hij heeft ervaring in de eerstelijn, de verpleeghuiszorg, de wijkverpleging en nu het Beatrixziekenhuis. ‘De doelgroep is immens groot en de variatie maakt het juist ontzettend leuk’, vertelt Frans. ‘In het Beatrixziekenhuis werk ik in de kliniek en polikliniek, met hele wisselende patiënten. Ik ben IC (Intensive care) diëtist, longdiëtist en specialist in voeding bij oncologie.’

Frans heeft een gevarieerde ochtend achter de rug. Hij somt op: ‘Vanmorgen heb ik groepsvoorlichting gegeven aan hartrevalidanten. Daarna bezocht ik een patiënt op de polikliniek die geopereerd gaat worden. En zojuist heb ik een telefonisch consult gehad met twee collega’s uit de wijkverpleging.’ Is dat niet teveel afwisseling? ‘Ik hou daar juist van! Maar..’, vult Frans aan: ‘Onze diëtisten behandelen ook patiënten in de eerste lijn. Dat is natuurlijk heel gestructureerd omdat je spreekuur hebt en steeds opnieuw patiënten opvangt vanuit de wachtkamer. Ook dat is mogelijk.’

Voeding als complexe puzzel

Frans bedient veel soorten patiënten met uiteenlopende vragen. Eén categorie springt er voor hem uit. ‘Oncologie is echt een passie van me. Oncologische patiënten hebben vaak slik- of eetproblemen waardoor ze bepaalde voeding niet kunnen nemen. Of patiënten zijn ondervoed, waardoor een operatie misschien niet kan doorgaan. Met je adviezen kun je daarin echt verschil maken. Patiënten zijn blij en dankbaar, daar doe ik het natuurlijk voor!’

‘Maar zo zijn er ook uitdagingen’, vertelt Frans. ‘Denk aan patiënten met diabetes. Je moet een hele complexe puzzel zien op te lossen tussen bloedsuikers, koolhydraten, beweging en medicatie. Al die elementen beïnvloeden elkaar. Ik begeleid en coach patiënten om hun medicatie flexibel aan te passen. Je bent afhankelijk van de zelfregulatie van patiënten voor een zo goed mogelijke behandeling.’

Trots op dankbare patiënten

Een bijzondere cliënt staat Frans bij. ‘Twee jaar geleden behandelde ik in Rivas woonzorglocatie De Bannehof een bewoner met chronische wonden. Over haar haar gehele lijf had zij pijnlijke open wonden die ontstoken bleven. Iedere dag moest zij opnieuw verbonden worden. Dat was erg naar, haar kwaliteit van leven werd een stuk lager.’ Toen werd Frans’ expertise ingeschakeld. ‘Ze had er al erg lang last van en er was geen diëtist betrokken. Nog nooit over nagedacht dat het advies van een diëtist kan helpen.’ Het probleem volgens Frans? ‘Mevrouw kreeg structureel te weinig eiwitten. Ik gaf haar extra zuivel in de vorm van poeders en drankjes. Binnen no time heelden haar wonden. Daar was deze mevrouw mij zo dankbaar voor. Ik kreeg zelfs een cadeautje. Maar ik ben er vooral trots op dat zij weer zo opbloeide.’

Kennis vergroten

Met zo’n variatie aan cliënten in diverse omgevingen is ontwikkeling en scholing belangrijk. ‘Dat wordt enorm gestimuleerd. Om de 5 jaar kun je een uitgebreide scholing volgen waarmee je een officiële accreditatie behaalt zoals IC-diëtist of bijvoorbeeld sportdiëtist. Daarnaast kun jaarlijks wat kleinere scholingen volgen om je vak bij te houden. Er is veel keuzevrijheid, maar uiteraard kijken we ook naar wat er nodig is in het team en naar de zorgvraag.’ Frans’ volgende scholing? ‘Ik ga me volgend jaar verdiepen in Parkinson. Een collega met dit aandachtsgebied gaat met pensioen en het is belangrijk om deze kennis te behouden. Ik zie veel patiënten met Parkinson, daarom ga ik dit op me nemen. Ik kan daardoor ook deelnemen aan het Parkinsonnetwerk, erg boeiend.’

Vacatures

Ben je geïnspireerd geraakt door Frans' ervaringen? Bekijk nu of er openstaande vacatures zijn voor diëtist.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid